Ποικιλία Μοσχάτο Άσπρο

Το Μοσχάτο είναι μία από τις αρχαιότερες αλλά και πιο διαδεδομένες ποικιλίες στον κόσμο. Στην Ελλάδα ήρθε από τη Μικρά Ασία κι έπειτα διαδόθηκε στην Ιταλία, τη Νότια Γαλλία, την Ισπανία. Πολλά και διαφορετικά είναι τα είδη Μοσχάτου, με το μικρόρογο Άσπρο Μοσχάτο (ή αλλιώς Μοσχάτο Σάμου, Μοσχάτο Σπίνας) να αποτελεί τον ποιοτικότερο κλώνο για οινοπαραγωγή. 

Σαν φυτό αγαπά τη ζέστη και τον ήλιο, ενώ η ευαισθησία του στις ασθένειες, κάνει τις ξηροθερμικές περιοχές ιδανικές για την καλλιέργειά του. Έχει πρώιμη άνθιση και αρκετά όψιμη ωρίμανση, ενώ ο τρύγος σε ορεινούς αμπελώνες μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο. 

Τα κρασιά από Μοσχάτο έχουν πλούσια, έντονα και χαρακτηριστικά αρώματα, γεγονός που τα κάνει εύκολα αναγνωρίσιμα από όλους. Ροδοπέταλα, γιασεμί, κόκκινο λουκουμάκι, περγαμόντο, ροδάκινο, βερίκοκο και μέλι, είναι μερικά από αυτά. Έχουν συνήθως μέτρια οξύτητα και μεθυστική επίγευση. Οι τύποι κρασιού που παράγονται τα περικλείουν όλα. Εκλεπτυσμένους ήσυχους οίνους, δροσιστικά αφρώδη, γενναιόδωρα γλυκά κρασιά. Σπάνια είναι η χρήση του βαρελιού, μα όταν αυτό γίνεται, η συνδρομή του είναι διακριτική και υποστηριχτική, στο φυσικό μπουκέτο του κρασιού. Το ξύλο αφήνει το κρασί να ‘’ανασάνει’’ προσφέροντάς του μικρές δόσεις οξυγόνου, δίνοντας στα φρουτώδη αρώματα έναν τόνο ώριμο, και αναπτύσσοντας χαρακτηριστικά ξηρών καρπών και αποξηραμένων ανθών.

Το Άσπρο Μοσχάτο συμμετέχει στην παραγωγή των παρακάτω οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, είτε εξολοκλήρου, είτε σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες: ΠΟΠ Σάμος, ΠΟΠ Μοσχάτος Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτο Κεφαλληνίας, ΠΟΠ Μοσχάτος Ρόδου, ΠΟΠ Malvasia – Σητείας, ΠΟΠ Malvasia Χάνδακας – Candia. 


Εξερευνήστε περισσότερα

Grappa Tignanello, Antinori
Antinori
€47,20
Whisky Cragganmore
Cragganmore Distillery
€40,30