Ποικιλία Αθήρι

Το Αθήρι είναι μία από τις αρχαιότερες ποικιλίες. Είναι λευκή και προέρχεται από την περιοχή του Αιγαίου Πελάγους. Είναι πρώιμη, λεπτόφλουδη, ιδιαίτερα ευαίσθητη στις ασθένειες, αλλά ανθεκτική στην ξηρασία. Δίνει καλής ποιότητας οίνους ακόμα και από υψηλές αποδόσεις, που είναι χαρακτηριστικό της, ωστόσο τα καλύτερα αποτελέσματα προέρχονται από παλιά αμπέλια, σε ορεινούς αμπελώνες και ασβεστολιθικά εδάφη.

Συναντάται στις Κυκλάδες, κυρίως στη Σαντορίνη και στα Δωδεκάνησα, αποτελώντας τη μοναδική οινοποιήσιμη ποικιλία στους ημιορεινούς βόρειους αμπελώνες της Ρόδου. Στην Κρήτη συμμετείχε ιστορικά  στην παραγωγή του οίνου Μαλβάζια και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να έχει σημαντική θέση στην παραγωγή του νησιού. Στους αμπελώνες του Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, βρέθηκε έπειτα από προτροπή της κυρίας Κουράκου, στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Τα αρώματα που χαρακτηρίζουν τους παραγόμενους οίνους από Αθήρι είναι τα ανθικά, καθώς και μήλου, ροδάκινου, τροπικών φρούτων. Στο σώμα είναι απαλό, χωρίς υψηλή οξύτητα, με ισορροπημένο σώμα. Πολλές φορές συμμετέχει σε χαρμάνια με Ασύρτικο, αφού τα χαρακτηριστικά τους αλληλοσυμπληρώνονται.

Από Αθήρι παράγονται κρασιά με την κλασσική λευκή οινοποίηση, τα οποία ζυμώνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και χωρίς την επίδραση βαρελιού. Επιπλέον προσφέρει δροσερούς αφρώδεις οίνους, καθώς και γλυκούς οίνους από λιαστά σταφύλια, ή ενισχυμένους. Κάποιοι από αυτούς είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, αφού συμμετέχει στις παρακάτω έξι ζώνες ΠΟΠ.

Στη ζώνη ΠΟΠ Σαντορίνη, με Ασύρτικο και Αηδάνι, ΠΟΠ Ρόδος, με Ασύρτικο και Μαλαγουζιά, ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα, με Ασύρτικο και Ροδίτη, ΠΟΠ Χάνδακας – Candia, με Βηλάνα, Βιδιανό, Θραψαθήρι και Ασύρτικο, ΠΟΠ Malvasia Σητεία, με Ασύρτικο, Θραψαθήρι, Λιάτικο (λευκή οινοποίηση), Μοσχάτο Σπίνας και Malvasia di Candia Aromatica, ΠΟΠ Malvasia Χάνδακας – Candia, με Ασύρτικο, Βιδιανό, Θραψαθήρι, Λιάτικο (λευκή οινοποίηση), Μοσχάτο Σπίνας, Malvasia di Candia Aromatica. Επιπλέον, συμμετέχει σε πολλούς οίνους Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης σε όλη την Ελλάδα.

Εξερευνήστε περισσότερα

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Τιμή πώλησης €18,80 Κανονική τιμή €20,00 Κέρδος 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Τιμή πώλησης €13,38 Κανονική τιμή €15,20 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €17,25 Κανονική τιμή €19,60 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €20,49 Κανονική τιμή €21,80 Κέρδος 6%
Sale
Θαλασσίτης, Γαία Οινοποιητική
Γαία Οινοποιητική
Τιμή πώλησης €26,32 Κανονική τιμή €28,00 Κέρδος 6%