Ποικιλία Βερτζαμί

Το Βερτζαμί είναι μία σπάνια ερυθρή ποικιλία, που καλλιεργείται κυρίως στην Λευκάδα, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, καθώς και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο. Έχει προέλευση Ιταλική και έφτασε στο νησί της Λευκάδας, στη διάρκεια της κυριαρχίας των Βενετών, τον 14ο – 17ο αιώνα.

Είναι φυτό ζωηρό και παραγωγικό, ευαίσθητο στην ξηρασία, αλλά ανθεκτικό στις ασθένειες. Στη Λευκάδα όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη έκταση, καλλιεργείται σε εδάφη ασβεστούχα, αμμοαργιλώδη, σε υψόμετρο 200 - 700 μέτρα. Ο τρύγος γίνεται το Σεπτέμβριο, ενώ σε ψυχρές χρονιές, στα πιο ψηλά αμπελοτόπια, οι καρποί ωριμάζουν με δυσκολία.

Το κρασί παράγεται με την κλασσική ερυθρή οινοποίηση, ενώ η παραμονή του σε δρύινα βαρέλια, μαλακώνει τις τανίνες και προσφέρει στο αρωματικό δυναμικό του κρασιού, γλυκές νότες βανίλιας και καπνού. 

Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας είναι το πολύ πυκνό χρώμα, τα έντονα φρουτώδη αρώματα, οι πλούσιες και στιβαρές τανίνες, η υψηλή οξύτητα και το γεμάτο σώμα. 

Συνδυάζεται συχνά με την ελληνική ποικιλία Μαυροδάφνη και το γαλλικό Merlot. Δεν παράγονται οίνοι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από την ποικιλία Βερτζαμί, ενώ συμμετέχει στους οίνους Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Λευκάδα.


Εξερευνήστε περισσότερα

Grappa Tignanello, Antinori
Antinori
€47,20
Whisky Cragganmore
Cragganmore Distillery
€40,30
Cognac Pale & Dry XO, Delamain 700ml
Delamain & Co
€136,40