Ποικιλία Μαλαγουζιά

Η ποικιλία Μαλαγουζιά έχει αγαπηθεί όσο λίγες τα τελευταία χρόνια από τους έλληνες παραγωγούς και τους καταναλωτές. Κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία, και ήταν σχεδόν εξαφανισμένη μέχρι τη δεκαετία του ’70, όταν λίγες κληματίδες σώθηκαν και στάλθηκαν στο Ινστιτούτο Οίνου και Αμπέλου, στη Λυκόβρυση της Αττικής. Στη συνέχεια, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, στάλθηκαν, στον πειραματικό αμπελώνα του Πόρτο Καρράς, που διατηρούσε ο καθηγητής Αμπελουργίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Λογοθέτης. Ο νεαρός τότε Ευάγγελος Γεροβασιλείου, την οινοποιεί και αντιλαμβάνεται τη δυναμική της. Το 1981 τη φυτεύει στον αμπελώνα του στην Επανομή Θεσσαλονίκης συμβάλλοντας σημαντικά στη διάδοση της φήμης της και στην επέκτασή της καλλιέργειάς της σε όλη την Ελλάδα.

Η Μαλαγουζιά είναι μία πρώιμη ποικιλία, ζωηρή και πολύ ευαίσθητη στις ασθένειες. Είναι αρκετά παραγωγική, χωρίς όμως να υποβαθμίζονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της σε υψηλές αποδόσεις. Δίνει κρασιά αρωματικά, με ανθικά και φυτικά στοιχεία, και φρουτώδη χαρακτηριστικά, με αυτά των εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων να υπερτερούν. Έχει αρκετά γεμάτο σώμα με σχετικά υψηλό αλκοόλ και μέτρια οξύτητα.

Δίνει κυρίως ξηρούς οίνους, αλλά τη συναντάμε και σε γλυκές οινοποιήσεις, καθώς και σε orange εκδοχές. Κάποιες φορές οινοποιείται ή / και παλαιώνει σε βαρέλι, ενώ δεν είναι σπάνια τα χαρμάνια της με την ποικιλία Ασύρτικο, που προσθέτει ‘’νεύρο’’ και δροσιστική οξύτητα. Δεν προορίζεται για παλαίωση. Τα κρασιά από την ποικιλία Μαλαγουζιά είναι γαστρονομικά, ιδανικά για πλήθος συνδυασμών. Ταιριάζουν άψογα με θαλασσινά και ψάρια, πουλερικά, αλλά και πιάτα της μεσογειακής κουζίνας με βότανα και αρωματικά φυτά.

Συμμετέχει στους οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Ρόδος, και σε πολλούς οίνους Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Εξερευνήστε περισσότερα

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Τιμή πώλησης €18,80 Κανονική τιμή €20,00 Κέρδος 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Τιμή πώλησης €13,38 Κανονική τιμή €15,20 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €17,25 Κανονική τιμή €19,60 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €20,49 Κανονική τιμή €21,80 Κέρδος 6%
Sale
Θαλασσίτης, Γαία Οινοποιητική
Γαία Οινοποιητική
Τιμή πώλησης €26,32 Κανονική τιμή €28,00 Κέρδος 6%