Ποικιλία Malvasia Aromatica

Η ποικιλία Malvasia Aromatica κατέχει σημαντική θέση στην αμπελοοινική ιστορία του τόπου μας, αφού συμμετείχε στην παραγωγή των φημισμένων οίνων Μαλβάζια από τους βυζαντινούς χρόνους. Σχετικά με την προέλευσή της δύο είναι οι περιοχές που τη διεκδικούν. Η μία είναι η Κρήτη, όπου υποστηρίζεται ότι το όνομα της ποικιλίας προέρχεται από την περιοχή Μαλεβίζι και γι’αυτό ονομάζεται Malvasia di Candia (Candia – το τοπωνύμιο του Ηρακλείου κατά τον έως τον 19ο αιώνα). Η άλλη είναι η Μονεμβασιά, που ονομάζονταν Malvasia από τους Φράγκους και από το λιμάνι της εξάγονταν ο ομώνυμος οίνος. Εκτός από την Ελλάδα, συναντάται σε πολλές αμπελουργικές ζώνες ανά τον κόσμο, όπως στην Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία κλπ.

Τα κρασιά από την ποικιλία Malvasia, είναι έντονα αρωματικά. Κατά τη νιότη τους τα χαρακτηρίζουν αρώματα τριαντάφυλλου, νυχτολούλουδου, εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, ενώ με μικρή παλαίωση, αναπτύσσουν νότες από φλούδες πορτοκαλιού, καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και μέλι.

Από την ποικιλία Malvasia Aromatica προκύπτουν μονοποικιλιακοί ξηροί οίνοι, ενώ πολύ συχνά τη βρίσκουμε σε ανάμειξη με άλλες ποικιλίες όπως Βηλάνα, Μοσχάτο Άσπρο (Σπίνας,), Ασύρτικο, Κυδωνίτσα, Ροδίτης, Βιδιανό, Sauvignon Blanc, Chardonnay. Επιπλέον, συμμετέχει στην παραγωγή γλυκών οίνων από λιαστά σταφύλια, ή σε ενισχυμένους οίνους από λιαστά σταφύλια, κάποιοι από τους οποίους είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, όπως οι οίνοι ΠΟΠ Malvasia Σητείας και ΠΟΠ Malvasia Χάνδακας – Candia.


Εξερευνήστε περισσότερα

Grappa Tignanello, Antinori
Antinori
€47,20
Whisky Cragganmore
Cragganmore Distillery
€40,30
Cognac Pale & Dry XO, Delamain 700ml
Delamain & Co
€136,40