ΠΟΠ Ζίτσα

Η αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Ζίτσα, είναι μία από πιο μικρές ΠΟΠ ζώνες της Ελλάδας. Βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα των Ιωαννίνων και συμπεριλαμβάνει περιοχές από έξι χωριά: Ζίτσα, Πρωτόπαππα, Καρίτσα, Λιγοψιά, Κληματιά, Γαβρισιοί. Οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο 500-700 μέτρα και σε εδάφη ασβεστολιθικά. Το κλίμα στην περιοχή είναι Μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες, ξηρά καλοκαίρια και με επηροή από τη θαλάσσια αύρα, του Ιονίου Πελάγους, η οποία φτάνει ως εδώ, μέσα από περάσματα πού έχει δημιουργήσει ο ποταμός Καλαμάς (ή αλλιώς Θύαμις).

Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελούσε εδώ και αιώνες μία από τις κύριες ασχολίες των κατοίκων της περιοχής, ενώ το όνομα Ζίτσα, ήταν πάντα συνώνυμο με το κρασί. Οι οίνοι ΠΟΠ στη ζώνη της Ζίτσας, παράγονται από την ποικιλία Ντεμπίνα, ένα σταφύλι που καλλιεργούνταν αδιαλείπτως όλα αυτά τα χρόνια. Είναι δε, η κυρίαρχη ποικιλία της περιοχής. 

Οι οίνοι που παράγονται είναι:

  • Λευκοί, ήσυχοι, ξηροί
  • Λευκοί αφρώδεις, ξηροί ή ημίξηροι

Οι ήσυχοι οίνοι παράγονται με την κλασσική λευκή οινοποίηση, απαιτείται σύγχρονος εξοπλισμός και ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες, ώστε να διατηρούνται τα ευαίσθητα αρώματα της Ντεμπίνας. Οι αφρώδεις οίνοι παράγονται είτε με την παραδοσιακή μέθοδο με τη δεύτερη ζύμωση να γίνεται στη φιάλη, είτε με τη μέθοδο Charmat, που η δεύτερη ζύμωση πραγματοποιείται στη δεξαμενή. 

Το χρώμα των κρασιών όταν είναι νεαρά, είναι ελαφρύ, λεμονί με πράσινες ανταύγειες. Τα αρώματα λεπτά, ελαφρώς ανθικά αλλά και φρουτώδη, με νότες λεμονιού, αχλαδιού, μήλου και ανανά. Το στόμα είναι δροσερό, κομψό και ισορροπημένο. Τα κρασιά δεν προορίζονται για παλαίωση.


Εξερευνήστε περισσότερα

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Τιμή πώλησης €18,80 Κανονική τιμή €20,00 Κέρδος 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Τιμή πώλησης €13,38 Κανονική τιμή €15,20 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €17,25 Κανονική τιμή €19,60 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €20,49 Κανονική τιμή €21,80 Κέρδος 6%
Sale
Θαλασσίτης, Γαία Οινοποιητική
Γαία Οινοποιητική
Τιμή πώλησης €26,32 Κανονική τιμή €28,00 Κέρδος 6%