Ποικιλία Cabernet Franc

Το Cabernet Franc, αποτελεί την πιο παλιά ποικιλία της οικογένειας των Cabernet, με διάφορες εικασίες για την προέλευσή του, όπως τη χώρα των Βάσκων, το Bordeaux, τη Βρετάνη της Γαλλίας. Τις τελευταίες δεκαετίες ζει στη σκιά του πιο δημοφιλούς Cabernet Sauvignon και τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται σε χαρμάνια, για να το ενισχύσει αρωματικά.

Σαν φυτό είναι ανθεκτικό στις ασθένειες, και ωριμάζει σχετικά εύκολα ακόμα και στις πιο ψυχρές περιοχές. Είναι ταυτόσημο με την ποικιλία Τσαπουρνάκος που καλλιεργείται στο Βελβεντό, ενώ στην Ελλάδα το συναντάμε και σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Ηπείρου, της Φθιώτιδας και στην Χαλκιδική, όπου συμμετέχει στους οίνους ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα.

 Οργανοληπτικά, έχει εξαίσια χαρακτηριστικά, και μπορεί να αποτελεί αδικία, αλλά πολλές φορές συγκρίνεται με τον απόγονό του, το πιο οικείο σε όλους Cabernet Sauvignon. Έτσι, το Cabernet Franc, χαρακτηρίζεται από πιο απαλό χρώμα και φινέτσα σε αντίθεση με την πυκνότητα, το έντονο στιβαρό σώμα και τις πλούσιες τανίνες του Cabernet Sauvignon. Αρωματικά το διακρίνει μεγαλύτερη ένταση και πολυπλοκότητα, με νότες cranberry, φύλλα ευκαλύπτου, λεβάντας, αλλά και ζωικές απολήξεις, όταν έχει υποστεί παλαίωση.

                Δίνει συνήθως ξηρούς οίνους, με τη κλασσική μέθοδο ερυθρής οινοποίησης. Η παλαίωση σε βαρέλι δεν είναι σπάνια, αλλά τα διακριτικά του χαρακτηριστικά, δεν επιδέχονται την επίδραση νέας δρυός.


Grappa Tignanello, Antinori
Antinori
€47,20
Whisky Cragganmore
Cragganmore Distillery
€40,30