Ποικιλία Μαυροδάφνη

Η Μαυροδάφνη, είναι μία φημισμένη ποικιλία, της Δυτικής Ελλάδας, η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με την παραγωγή των ομώνυμων γλυκών οίνων. Κατάγεται από το νησί της Κεφαλονιάς, ενώ στη συνέχεια διαδόθηκε στην απέναντι όχθη, στην Αχαΐα. Σήμερα καλλιεργείται και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ πειραματικές φυτεύσεις βρίσκουμε και στη Βόρεια Ελλάδα.

Είναι φυτό με μέτρια ζωηρότητα και παραγωγικότητα, ευαίσθητο στις ασθένειες και την ξηρασία. Ωριμάζει όψιμα, μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου. Πιθανές βροχές του φθινοπώρου, αποτελούν απειλή. Ο κλώνος Τσιγκέλω θεωρείται ο πιο ποιοτικός από τους ως σήμερα γνωστούς κλώνους της ποικιλίας.

Η Μαυροδάφνη έχει γίνει γνωστή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως για την παραγωγή ερυθρών ενισχυμένων γλυκών οίνων. Την εξαγωγική της επιτυχία σε αυτή τη μορφή, τη χρωστά στον Γουσταύο Κλάους (Gustav Clauss), ο οποίος ήταν ο πρώτος που παρήγαγε γλυκιά Μαυροδάφνη, το 1873 (η ίδρυση του οινοποιείου και οι φυτεύσεις των αμπελώνων τοποθετείται χρονικά το 1861).

Σήμερα, η ιδιαίτερη αυτή ποικιλία, στην ξηρή της εκδοχή, έχει ήδη αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές στους κόλπους των οινόφιλων. Δίνει κρασιά με πυκνό ρουμπινί χρώμα, αρώματα μαύρων φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών, μέτριο σώμα, καλή οξύτητα και αρκετές τανίνες, αλλά όχι επιθετικές. Παράγεται με τη μέθοδο της κλασσικής ερυθρής οινοποίησης και συνήθως περνά κάποιο χρόνο σε βαρέλι, το οποίο της προσφέρει πολυπλοκότητα γευστική και αρωματική.

Πολλές φορές συμμετέχει σε χαρμάνια με άλλες ποικιλίες, όπως με Αγιωργίτικο, Refosco, Syrah, ενώ για τους ενισχυμένους οίνους συνδυάζεται (προαιρετικά) με την ποικιλία Μαύρη Κορινθιακή. Οι τελευταίοι αποτελούν και τους οίνους ΠΟΠ Μαυροδάφνη που παράγονται σε δύο ζώνες. ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών & ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς. Η ποικιλία Μαυροδάφνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την παραγωγή των οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Λετρίνα, Πλαγιές Αίνου, Ηλεία και Ζάκυνθος.


Εξερευνήστε περισσότερα

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Τιμή πώλησης €18,80 Κανονική τιμή €20,00 Κέρδος 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Τιμή πώλησης €13,38 Κανονική τιμή €15,20 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €17,25 Κανονική τιμή €19,60 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €20,49 Κανονική τιμή €21,80 Κέρδος 6%
Sale
Θαλασσίτης, Γαία Οινοποιητική
Γαία Οινοποιητική
Τιμή πώλησης €26,32 Κανονική τιμή €28,00 Κέρδος 6%