Ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας

Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας είναι μια λευκή αρωματική ποικιλία, με πιθανή προέλευση από τη Βόρεια Αφρική. Είναι ο ένας από τους τρεις πιο διαδεδομένους τύπους της μεγάλης οικογένειας των Μοσχάτων, μαζί με Άσπρο Μοσχάτο και Μοσχάτο Αμβούργου. Οι πρώτες φυτεύσεις στην Ελλάδα έγιναν στις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα το συναντάμε κυρίως στο νησί της Λήμνου όπου καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού αμπελώνα, καθώς και σποραδικά σε περιοχές Ελλάδας.

Είναι λιγότερο διαδεδομένο από το Άσπρο Μοσχάτο, καθώς δίνει καρπούς με πιο ήπια αρώματα, λιγότερο πολύπλοκα. Είναι όψιμη ποικιλία, ευαίσθητη στις ασθένειες και ανθεκτική στην ξηρασία. Στο ξηροθερμικό περιβάλλον της Λήμνου, όπου συνήθως καλλιεργείται, οι αμπελώνες είναι διαμορφωμένοι σε σχήμα κυπελλοειδές.

Τα κρασιά έχουν αρώματα ανθικά, φρουτώδη, βοτανικά, με πλούσιο σώμα, άνω του μετρίου αλκοόλ και μέτρια οξύτητα. Σπάνια παλαιώνει σε βαρέλι και αν αυτό συμβεί, η επίδρασή του θα είναι διακριτική και υποστηρικτική, χωρίς να σκεπάζει τα αρώματα της ποικιλίας. Εκτός από τους ξηρούς οίνους, από Μοσχάτο Αλεξανδρείας παράγονται εκλεκτοί γλυκοί οίνοι, καθώς και απολαυστικά αφρώδη κρασιά. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή των οίνων ΠΟΠ Λήμνου και ΠΟΠ Μοσχάτο Λήμνου.


Εξερευνήστε περισσότερα

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Τιμή πώλησης €15,04 Κανονική τιμή €16,00 Κέρδος 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Τιμή πώλησης €14,29 Κανονική τιμή €15,20 Κέρδος 6%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €17,25 Κανονική τιμή €19,60 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €19,18 Κανονική τιμή €21,80 Κέρδος 12%
Sale
Barbera d'alba Prunotto, Antinori
Antinori
Τιμή πώλησης €18,04 Κανονική τιμή €20,50 Κέρδος 12%