Ποικιλία Μοσχοφίλερο

Το Μοσχοφίλερο είναι μία ερυθρωπή (γκρι) ποικιλία, με καταγωγή από την Πελοπόννησο. Οι πιο σημαντικές εκτάσεις βρίσκονται στη Μαντινεία, όπου η ποικιλία έχει προσαρμοστεί ιδανικά. Η φυτεύσεις ανέρχονται σε περίπου 1.000 εκτάρια, που αναλογεί σε λιγότερο από 2% της συνολικής έκτασης (2018). Ωριμάζει όψιμα, με τον τρύγο να ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου και να ολοκληρώνεται  μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Σαν φυτό είναι εύρωστο και παραγωγικό, με έντονη ενδοποικιλιακή παραλλακτικότητα (ασπροφίλερο, ξανθοφίλερο, μαυροφίλερο). 

Αν και ερυθρωπή ποικιλία, συνήθως εφαρμόζεται λευκή οινοποίηση, σε χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς τη χρήση βαρελιού, δίνοντας λευκούς οίνους. Δεν είναι όμως λίγες και οι περιπτώσεις, που ο μούστος χρωματίζεται έπειτα από εκχύλιση των φλοιών, προσφέροντας οίνους ροζέ. Είναι ποικιλία αρωματική, με χαρακτηριστικούς τόνους τριαντάφυλλου, γιασεμιού και ανθέων εσπεριδοειδών, αλλά και νότες λεμονιού, γκρέιπφρουτ, φλούδας πορτοκαλιού. Στο στόμα την χαρακτηρίζει η κομψότητα, η τραγανή οξύτητα και το χαμηλό αλκοόλ. Στοιχεία, που την κάνουν κατάλληλη για οίνο βάσης λευκών και ροζέ αφρωδών κρασιών, που παράγονται είτε με την παραδοσιακή μέθοδο, είτε με τη μέθοδο της δεξαμενής.

Συνήθως δεν προορίζεται για παλαίωση και ως τώρα κατέχει τη φήμη του εύκολου και δροσερού οίνου για άμεση κατανάλωση. Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται, με κάποιους να υποστηρίζουν πως το πλούσιο αρωματικό προφίλ και η έντονη οξύτητα, είναι ικανά να εξασφαλίσουν σπουδαία εξέλιξη στο χρόνο, άποψη που δεν μας βρίσκει αντίθετους. 

Τα γοητευτικά χαρακτηριστικά του, το καθιστούν μία από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες εντός της Ελλάδας. Επίσης, έχει επιλεγεί ως μία από τις τέσσερις ‘’τοποποικιλίες’’ πρεσβευτές της χώρας, στο στρατηγικό σχέδιο προβολής και προώθησης του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό (οι υπόλοιπες τρεις είναι Αγιωργίτικο, το Ασύρτικο και το Ξινόμαυρο).

Στην περιοχή της Αρκαδίας, σε μία από τις ψυχρότερες της Ελλάδας, δίνει ποιοτικούς οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Μαντινεία. Οι οίνοι αυτοί είναι λευκοί, είτε ήσυχοι (ξηροί), είτε αφρώδεις (ξηροί, ημίξηροι, ημίγλυκοι). Το Μοσχοφίλερο συμμετέχει σε περιεκτικότητα τουλάχιστον 85% ενώ το υπόλοιπο μπορεί να προέρχεται από Ασπρούδες. Τέλος, επιτρέπεται σε αρκετούς οίνους Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης στις περιοχές της Εύβοιας, της Βοιωτίας και φυσικά της Πελοποννήσου.


Εξερευνήστε περισσότερα

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Τιμή πώλησης €18,80 Κανονική τιμή €20,00 Κέρδος 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Τιμή πώλησης €13,38 Κανονική τιμή €15,20 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €17,25 Κανονική τιμή €19,60 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €20,49 Κανονική τιμή €21,80 Κέρδος 6%
Sale
Θαλασσίτης, Γαία Οινοποιητική
Γαία Οινοποιητική
Τιμή πώλησης €26,32 Κανονική τιμή €28,00 Κέρδος 6%