Ποικιλία Μαυροτράγανο

Το Μαυροτράγανο είναι μία σπάνια, ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη ελληνική ερυθρή ποικιλία. Προέρχεται από τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα από το νησί της Σαντορίνης, όπου σήμερα καταλαμβάνει το 2% περίπου της συνολικής καλλιεργούμενης γης. Παλαιότερα συνοινοποιούνταν με τις υπόλοιπες ποικιλίες κατά την παραγωγή του Vinsanto, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ξεκίνησε η αναβίωσή του, με μονοποικιλιακές, ξηρές εκδοχές.

Μέχρι σήμερα, καλλιεργείται σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Τήνο, την Πάρο, τη Μύκονο, την Κρήτη, τη Θεσσαλία, την Επανομή και την Χαλκιδική και το υψηλό δυναμικό του, υπόσχεται περαιτέρω μετανάστευση και αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Το όνομα του, που προέρχεται από τις λέξεις μαύρο και τραγανό, επιβεβαιώνεται από το βαθύ χρώμα της ποικιλίας και τις έντονες τανίνες. Το φυτό χρειάζεται αρκετή ηλιοφάνεια προκειμένου να ωριμάσουν τα αρωματικά και τα φαινολικά στοιχεία του φλοιού, επαρκώς. Χαρακτηριστικό της ποικιλίας αποτελεί η ανομοιόμορφη ωρίμανση ακόμα και σε ρόγες επάνω του ίδιου τσαμπιού. Απαιτείται καλή διαλογή στο οινοποιείο, προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες ‘’φυτικές’’ νότες και άγουρες, πικρές τανίνες. Είναι μέτριας προς όψιμης ωρίμανσης.

Το Μαυροτράγανο διαθέτει πλούσια παλέτα αρωμάτων, φρούτων και μπαχαρικών, κι όταν παλαιώνει εξελίσσει χαρακτηριστικά δέρματος, καφέ, σοκολάτας αποξηραμένων φρούτων και μαρμελάδας. Έχει μέτρια οξύτητα και το αλκοόλ μπορεί να αγγίξει υψηλές τιμές. Το σώμα είναι συνήθως πλούσιο και οι τανίνες αρκετά έντονες, οι οποίες όταν προέρχονται από μακρά εκχύλιση με τους φλοιούς, χρειάζονται χρόνο και οξυγόνο για να μαλακώσουν. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που συνηθίζεται η παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια, για αρκετούς μήνες, έως και χρόνια. Παράλληλα το ξύλο εμπλουτίζει τα στοιχεία της μύτης, και ενισχύει ακόμα περισσότερο τη δομή στο στόμα κρασιού, κάνοντάς το κατάλληλο για μακρά παλαίωση.

Η ποικιλία Μαυροτράγανο δίνει κάποια από τα πιο γαστρονομικά κρασιά, που συνδυάζονται υπέροχα με κίτρινα παλαιωμένα τυριά, μεσογειακά πιάτα με κόκκινες σάλτσες και οπωσδήποτε με κόκκινα κρέατα μαγειρευτά ή ψητά στη σχάρα. Δεν συμμετέχει σε κάποια ζώνη ΠΟΠ οίνων, ενώ επιτρέπεται για την παραγωγή οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Κυκλάδες.


Εξερευνήστε περισσότερα

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Τιμή πώλησης €18,80 Κανονική τιμή €20,00 Κέρδος 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Τιμή πώλησης €13,38 Κανονική τιμή €15,20 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €17,25 Κανονική τιμή €19,60 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €20,49 Κανονική τιμή €21,80 Κέρδος 6%
Sale
Θαλασσίτης, Γαία Οινοποιητική
Γαία Οινοποιητική
Τιμή πώλησης €26,32 Κανονική τιμή €28,00 Κέρδος 6%