Ποικιλία Λημνιό

Το Λημνιό είναι μία από τις αρχαιότερες ποικιλίες αμπέλου και όπως προδίδει το όνομά του, κατάγεται από τη Λήμνο, νησί του Βορείου Αιγαίου. Αναφέρεται σε αρχαία συγγράματα του Ομήρου, του Πολυδεύκη, του Αριστοτέλη ως ‘’Λημνία Σταφυλή’’. Ήταν η κυρίαρχη ποικιλία του νησιού, μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, που μετανάστευσε μέσω των Αιγυπτιωτών Λήμνιων στο νησί κατέλαβε διαδοχικά το μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε καταγραφή του 1947 υπήρχαν στο νησί 7.000 στρέμματα της ποικιλίας Λημνιό και 4.000 στρέμματα Μοσχάτο Αλεξανδρείας, ενώ στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα η αναλογία διαμορφώθηκε σε περίπου 400 στρέμματα Λημνιό και 4.000 στρέμματα Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Εκτός της ‘’πατρίδας’’ του, το Λημνιό συναντάται επίσης στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, και συγκεκριμένα στη Θράκη, όπου καλλιεργούταν επίσης από την αρχαιότητα, όπου θεωρείται ότι έδινε τον ‘’Ίσμαρο Οίνο’’, αλλά και στην περιοχή της Χαλκιδικής. 

Το Λημνιό είναι μέτρια ζωηρό φυτό με μέτρια παραγωγικότητα. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και στις ασθένειες, εκτός από τον περονόσπορο. Ωριμάζει σχετικά όψιμα, με τον τρύγο να πραγματοποιείται περίπου στα μέσα Σεπτέμβρη. 

Το χρώμα του είναι απαλό ρουμπινί, σχετικά ασταθές, σχηματίζοντας κεραμιδί ανταύγειες όσο παλαιώνει. Δίνει πολύ κομψούς οίνους, με αρωματική πολυπλοκότητα, φρουτωδών, βοτανικών και μπαχαρένιων χαρακτηριστικών. Στο στόμα χαρακτηρίζεται από μέτριο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα, άνω του μετρίου αλκοόλ και μεταξένιες τανίνες. Από την ποικιλία Λημνιό παράγονται τόσο ξηροί οίνοι με την κλασσική ερυθρή οινοποίηση, όσο και γλυκοί οίνοι από λιαστά σταφύλια ή γλυκοί ενισχυμένοι από λιαστά σταφύλια. Η χρήση βαρελιού δεν αποτελεί πάγια τακτική κατά την οινοπαραγωγή, καθώς ‘’απειλείται’’ ο διακριτικός αρωματικός χαρακτήρας της ποικιλίας. Σε περίπτωση όμως επαφής με το ξύλο, αυτό είναι ελαφρύ και διακριτικό (αποφεύγεται η χρήση νέων βαρελιών). 

Συχνά συνδυάζεται με άλλες ποικιλίες, όπως το Αγιωργίτικο, Μαυρούδι, Μοσχόμαυρο, Cabernet Sauvignon, Melot κ.ά. προκειμένου να ενισχυθούν τα φινετσάτα χαρακτηριστικά του και οι ευαίσθητες χρωστικές του.

Από Λημνιό παράγονται οι οίνοι ΠΟΠ Λήμνος (ξηροί και γλυκοί), και συμμετέχει στο χαρμάνι για τους ερυθρούς οίνους ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα, μαζί με τις γαλλικές ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc.

Εξερευνήστε περισσότερα

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Τιμή πώλησης €18,80 Κανονική τιμή €20,00 Κέρδος 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Τιμή πώλησης €13,38 Κανονική τιμή €15,20 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €17,25 Κανονική τιμή €19,60 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €20,49 Κανονική τιμή €21,80 Κέρδος 6%
Sale
Θαλασσίτης, Γαία Οινοποιητική
Γαία Οινοποιητική
Τιμή πώλησης €26,32 Κανονική τιμή €28,00 Κέρδος 6%