Ποικιλία Λιάτικο

Το Λιάτικο είναι από τις πιο αδικημένες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα. Αν και δεν κινδύνευσε με εξαφάνιση, ίσως λόγω της έντονης παραγωγικότητας, που αποτελούσε κριτήριο για την καλλιέργεια στο παρελθόν, και της ανθεκτικότητάς του στο ξηρό κλίμα της Κρήτης, ωστόσο η αξία του πολύ πρόσφατα έτυχε αναγνώρισης.

Καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, όπου συμμετέχει στους οίνους ΠΟΠ Δαφνές και ΠΟΠ Σητεία αντίστοιχα. Είναι πρώιμη ποικιλία, και τα σταφύλια της έχουν συνήθως υψηλό αλκοολικό βαθμό, μέτρια οξύτητα, μαλακές τανίνες, απαλό και αρκετά ασταθές χρώμα. Αρωματικά τη χαρακτηρίζουν τα ώριμα φρούτα και τα μπαχάρια. Είναι ευοξείδωτη ποικιλία και σχετικά γρήγορα, το χρώμα της πλαισιώνουν γκρενά ανταύγειες. Γι’ αυτό, συνηθίζεται η ανάμειξή της με ποικιλίες που έχουν πιο έντονες τανίνες και χρώμα, όπως η Μανδηλαριά και το Cabernet Sauvignon. 

Υπέροχοι γλυκείς οίνοι, παράγονται επίσης από Λιάτικο, είτε από λιαστά σταφύλια είτε ενισχυμένοι, των οποίων η αρωματική παλέτα συμπληρώνεται από νύξεις καραμέλας, σοκολάτας, καφέ και ξηρών καρπών. Η παλαίωση σε δρύινα βαρέλια είναι μία συνήθης οινοποιητική τεχνική, αλλά προτιμάται να μην είναι καινούρια, ώστε να προστατεύεται η εύθραυστη φύση της ποικιλίας. 


Εξερευνήστε περισσότερα

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Τιμή πώλησης €18,80 Κανονική τιμή €20,00 Κέρδος 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Τιμή πώλησης €13,38 Κανονική τιμή €15,20 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €17,25 Κανονική τιμή €19,60 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €20,49 Κανονική τιμή €21,80 Κέρδος 6%
Sale
Θαλασσίτης, Γαία Οινοποιητική
Γαία Οινοποιητική
Τιμή πώλησης €26,32 Κανονική τιμή €28,00 Κέρδος 6%