ΠΟΠ Λήμνος

Η ζώνη ΠΟΠ Λήμνος περιλαμβάνει τις αμπελουργικές περιοχές όλου του νησιού. Οι αμπελώνες καλλιεργούνται αποκλειστικά με τις παραδοσιακές μεθόδους και είναι μη αρδευόμενοι, εκτός από περιπτώσεις ακραίας ξηρασίας, που αποδεδειγμένα μπορεί να είναι βλαβερή για τα φυτά και την ποιότητα της παραγόμενης πρώτης ύλης. Η διαμόρφωση των αμπελώνων γίνεται σε κυπελλοειδή ή γραμμικά σχήματα, σε μικρό ύψος από το έδαφος (40 – 45 cm) για να προστατεύονται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στο νησί. Ο τρύγος διαρκεί από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα περίπου του Σεπτέμβρη. Εφαρμόζεται βιολογική καλλιέργεια στο 25 – 30 % των συνολικών εκτάσεων της ζώνης. 

Οι καλλιέργειες εκτίνονται σε χαμηλά σχετικά υψόμετρα, από το επίπεδο της θάλασσας έως τα 300 μέτρα. Τα εδάφη είναι ηφαιστειογενή, επιτρέποντας στις ρίζες να διεισδύσουν σε βάθος όπου βρίσκουν σχεδόν πάντα την απαραίτητη υγρασία για την ανάπτυξή τους. Οι δροσεροί βόρειοι άνεμοι και η σχετικά χαμηλή μέση θερμοκρασία (από τις χαμηλότερες των ελληνικών νησιών) καθιστούν τις συνθήκες ιδανικές για την παραγωγή ποιοτικών και ισορροπημένων οίνων.

Συγκεκριμένα στη ζώνη παράγονται οι παρακάτω τύποι κρασιού:

Λευκοί - Ξηροί

Λευκοί - Ημίξηροι

Λευκοί - Ημίγλυκοι

Από την ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας

Ερυθροί - ξηροί 

Ερυθροί - Γλυκοί από λιαστά σταφύλια

Ερυθροί – Γλυκοί ενισχυμένοι από λιαστά σταφύλια

Από την ποικιλία Λημνιό


Οι λευκοί οίνοι παράγονται με τη μέθοδο της κλασσικής λευκής οινοποίησης. Έχουν χρώμα ανοιχτό χρυσαφί, με πλούσιο αρωματικό μπουκέτο από τριαντάφυλλο, λευκά άνθη, ροδάκινο, βερίκοκο, νεράτζι, πλούσιο σώμα και μεγάλη διάρκεια. 

Οι ερυθροί ξηροί οίνοι παράγονται με τη μέθοδο της κλασσικής ερυθρής οινοποίησης. Το χρώμα τους είναι ρουμπινί, μέτριας έντασης, αρωματικά είναι φρουτώδεις με νότες κόκκινων και μαύρων φρούτων, νύξεις βοτανικές, πράσινο τσάι, γλυκά μπαχάρια. Το στόμα είναι ιδιαίτερα κομψό, με μεταξένιες τανίνες και μακριά φρουτώδη επίγευση.

Οι ερυθροί γλυκοί οίνοι έχουν πυκνό χρώμα, ρουμπινί με κεραμιδί ανταύγειες, εκφραστική μύτη, με νότες μαρμελάδας κόκκινων και μαύρων φρούτων, αποξηραμένων ανθών, κανέλας, γαρύφαλλου, καφέ. Το στόμα είναι πλούσιο κι ελκυστικό, με μακρά επίγευση.


Εξερευνήστε περισσότερα

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Τιμή πώλησης €18,80 Κανονική τιμή €20,00 Κέρδος 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Τιμή πώλησης €13,38 Κανονική τιμή €15,20 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €17,25 Κανονική τιμή €19,60 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €20,49 Κανονική τιμή €21,80 Κέρδος 6%
Sale
Θαλασσίτης, Γαία Οινοποιητική
Γαία Οινοποιητική
Τιμή πώλησης €26,32 Κανονική τιμή €28,00 Κέρδος 6%