ΠΟΠ Ρόδος
Η ζώνη ΠΟΠ Ρόδος, καλύπτει την παραγωγή διαφόρων τύπων οίνων:
Λευκοί οίνοι, ξηροί, ημίξηροι, ημίγλυκοι
Παράγονται με την κλασσική λευκή οινοποίηση, από τις ποικιλίες Αθήρι τουλάχιστον 70%, και το υπόλοιπο Ασύρτικο, Μαλαγουζιά.
Ερυθροί οίνοι, ξηροί, ημίξηροι, ημίγλυκοι
Παράγονται με την κλασσική ερυθρή οινοποίηση, από τις ποικιλίες Μανδηλαριά (ή αλλιώς Αμοργιανό) κατά 70% τουλάχιστον και το υπόλοιπο Μαυροθήρικο
Ερυθρωποί (ή ροζέ) οίνοι, ξηροί, ημίξηροι, ημίγλυκοι
Παράγονται με τη μέθοδο της αφαίμαξης μετά από σύντομη παραμονή με τα στέμφυλα, από τις ποικιλίες Μανδηλαριά (ή αλλιώς Αμοργιανό) κατά 70% τουλάχιστον και το υπόλοιπο Μαυροθήρικο.
Οι αφρώδεις οίνοι Λευκοί (Αθήρι τουλάχιστον 70%, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά) και Ερυθρωποί (Μανδηλαριά τουλάχιστον 70%, Μαυροθήρικο), με τις ενδείξεις brut nature, extra brut, brut, extra sec, sec, demi sec, doux, παράγονται είτε με την κλασσική μέθοδο, είτε με τη μέθοδο της δεξαμενής.
Ιστορικά, το νησί της Ρόδου, διακρίνονταν για την αμπελουργία και οινοπαραγωγή, από αρχαιοτάτων χρόνων. Αμφορείς με μία παράσταση του Θεού Ήλιου, που αποτελούσε τη σφραγίδα γνησιότητας του νησιού, βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου, αποδεικνύοντας τη σπουδαία φήμη του «Ρόδιου Οίνου» εκτός συνόρων.
Σήμερα, έχοντας γλιτώσει από την καταστροφική φυλλοξήρα, διαθέτει αρκετούς αυτόριζους αμπελώνες, μεγάλης ηλικίας. Οι λευκοί οίνοι καλύπτουν το 60% της συνολικής παραγωγής. Οι λευκές ποικιλίες καλλιεργούνται στους ορεινούς και ημιορεινούς αμπελώνες στο όρος Αττάβυρος σε υψόμετρο έως και 800 μέτρα, ενώ οι ερυθρές ποικιλίες, καλλιεργούνται σε χαμηλότερα υψόμετρα. Το κλίμα το διακρίνει η μεγάλη ηλιοφάνεια, και η δροσιστική επίδραση της θαλάσσιας αύρας κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.