ΠΟΠ Σαντορίνη

Η ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης περιλαμβάνει το νησί της Σαντορίνης και το ‘’μικρό αδερφάκι’’ της την Θηρασία, τμήματα της νήσου Στρογγύλης που διαχωρίστηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου. Η ιστορία της αμπελουργίας και οινοπαραγωγής στην περιοχή χάνεται στους αιώνες, αφού αποτελούσε μία από τις δραστηριότητες των κατοίκων του νησιού, εδώ και πάνω από 3.500 χρόνια.

Τη μερίδα του λέοντος στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταλαμβάνει η μοναδική ποικιλία Ασύρτικο, ενώ στους οίνους ΠΟΠ της ζώνης συμμετέχουν και οι ποικιλίες Αθήρι και Αηδάνι για τους ξηρούς κι επιπλέον για τους γλυκούς οι ποικιλίες Γαϊδουριά, Κατσανό, Μοσχάτο λευκό, Μονεμβασιά, Πλατάνι, Ποταμίσι και η ερυθρωπή Ροδίτης.

Οι αμπελώνες, που έχουν συρρικνωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της έντονης τουριστικής ανάπτυξης του νησιού της Σαντορίνης και είναι περίπου 13.000 στρέμματα. Εκτείνονται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 300 μέτρα υψόμετρο, τοποθετημένοι σε αναβαθμίδες. 

Το κλίμα είναι κλασσικό Μεσογειακό, με ξηροθερμικά καλοκαίρια, ιδιαίτερα χαμηλές βροχοπτώσεις και έντονους ανέμους, οι οποίοι όταν πνέουν την άνοιξη κατά την περίοδο της καρπόδεσης επηρεάζουν σημαντικά την απόδοση. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον ιδιαίτερο τρόπο κλαδέματος ‘’κουλούρα’’, κατά τον οποίο τα φυτά βρίσκονται χαμηλά στο έδαφος, σε σχήμα στεφανιού, με τα φύλλα να τοποθετούνται εκτός του στεφανιού και τα σταφύλια στο εσωτερικό του.

Το έδαφος ηφαιστειογενές με μεγάλη περιεκτικότητα σε άμμο, δεν επιτρέπει την εξάπλωση της φυλλοξήρας. Τα αμπέλια για το λόγο αυτό είναι αυτόριζα, με κάποια να φτάνουν τα 300 έτη. 

Εντός της ζώνης παράγονται:

Οίνος Λευκός ξηρός από Ασύρτικο τουλάχιστον 75% και το υπόλοιπο Αθήρι και Αηδάνι

Vinsanto – Οίνος Λευκός Γλυκύς από λιαστά σταφύλια (φυσικώς γλυκύς)

Vinsanto – Οίνος Λευκός Γλυκύς ενισχυμένος από λιαστά σταφύλια (φυσικός γλυκύς)

Για το Vinsanto χρησιμοποιείται Ασύρτικο τουλάχιστον 51%, το υπόλοιπο Αθήρι, Αηδάνι και σε μικροποσότητες οι λευκές «ξενόλογες» Γαϊδουριά, Κατσανό, Μοσχάτο λευκό, Μονεμβασιά, Πλατάνι, Ποταμίσι και η ερυθρωπή Ροδίτης.


Εξερευνήστε περισσότερα

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Τιμή πώλησης €18,80 Κανονική τιμή €20,00 Κέρδος 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Τιμή πώλησης €13,38 Κανονική τιμή €15,20 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €17,25 Κανονική τιμή €19,60 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €20,49 Κανονική τιμή €21,80 Κέρδος 6%
Sale
Θαλασσίτης, Γαία Οινοποιητική
Γαία Οινοποιητική
Τιμή πώλησης €26,32 Κανονική τιμή €28,00 Κέρδος 6%