Ποικιλία Βιδιανό

Το Βιδιανό (ή αλλιώς Αβιδιανό), ήταν μέχρι προσφάτως ανερχόμενη ποικιλία της Κρήτης. Πλέον έχει εδραιώσει  την επιτυχία της στο νησί κι έχει κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα προς άλλες ελληνικές αμπελουργικές περιοχές, αρχής γενομένης από τη Βόρεια Ελλάδα. Προέρχεται από την περιοχή του Ρεθύμνου και την επαρχεία του Μυλοποτάμου. Είναι μία ακόμα παρ’ολίγον εξαφανισμένη ποικιλία και χρωστά την αναβίωσή της σε κάποιους διορατικούς και φιλόδοξους παραγωγούς του νησιού, που πίστεψαν σε αυτή.

Σήμερα, 

Σαν φυτό, είναι ζωηρό, παραγωγικό και η ωριμότητά του τοποθετείται χρονικά, αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου. Η φύτευσή του σε ξηρά ασβεστολιθικά εδάφη, περιορίζει την παραγωγικότητά του και αναβαθμίζει την ποιότητα της πρώτης ύλης. Τα σταφύλια έχουν χρυσοκίτρινο χρώμα όπως και το κρασί που παράγει. Οι κύριες καλλιεργούμενες εκτάσεις βρίσκονται στις περιοχές του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου Κρήτης.

Τα αρώματα της ποικιλίας, είναι ευχάριστα και πολύπλοκα, με κυρίαρχα τα φρουτώδη, εσπεριδοειδή, ροδάκινο, βερίκοκο, μπανάνα, ανανά και νότες ορυκτότητας.Η οξύτητα είναι μέτρια, σχετικά υψηλό το παραγόμενο αλκοόλ, περίπου στους 13% - 13,5% και γεμάτο σώμα. Οινοποιείται συνήθως σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με τις τεχνικές της κλασσικής λευκής οινοποίησης και συχνά παραμένει σε επαφή με τις λεπτές οινολάσπες, αποκτώντας αρώματα ζυμών και brioche, και όγκο στο στόμα. Η παλαίωση σε βαρέλι του ταιριάζει και συνηθίζεται, προσφέροντας στο τελικό κρασί, νότες βανίλιας και ξηρών καρπών, αυξάνοντας και την αίσθηση λιπαρότητας στο στόμα.

Άλλοι τρόποι οινοποίησης, που έχουν αποδειχθεί  επιτυχημένοι για το Βιδιανό, είναι η η εφαρμογή ερυθρής οινοποίησης ή / και σε αμφορέα, από όπου προκύπτουν orange οίνοι, καθώς και η παραγωγή αφρωδών οίνων με την παραδοσιακή μέθοδο. Οι orange οίνοι αποκτούν επιπλέον αρώματα αποξηραμένων φρούτων, εξωτικών μπαχαρικών ή φλούδων εσπεριδοειδών από την επαφή με τους φλοιούς. Το σώμα αποκτά ελαφρά τανικότητα και έντονη δομή. Για τους αφρώδεις οίνους, ο τρύγος γίνεται πρώιμα και τα σταφύλια προέρχονται από τους πιο ορεινούς αμπελώνες. Οινοποιείται είτε μόνο του, είτε σε χαρμάνια με ελληνικές και ξένες ποικιλίες. Οι πιο συνηθισμένοι συνδυασμοί είναι με το Ασύρτικο, τη Μαλβαζία και το Sauvignon Blanc.

Το Βιδιανό, ανήκει στην προικισμένη κατηγορία ποικιλιών, που είναι ικανές να παράγουν οίνους εύκολους και ευχάριστους, για άμεση κατανάλωση, και ταυτόχρονα μπορούν να προκύψουν σπουδαία κρασιά με δυνατότητα παλαίωσης, σε βάθος δεκαετίας. Συμμετέχει με άλλες ποικιλίες στους οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Χάνδακας - Candia, και δίνει μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλες ελληνικές και ξένες ποικιλίες, τοπικούς οίνους (ΠΓΕ) των περιφερειών της Κρήτης.


Explore more

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Sale price €18,80 Regular price €20,00 Save 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Sale price €13,38 Regular price €15,20 Save 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €17,25 Regular price €19,60 Save 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €20,49 Regular price €21,80 Save 6%