Ποικιλία Βλάχικο

Το Βλάχικο είναι μία σπάνια και ανερχόμενη ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται στους ορεινούς αμπελώνες της Ηπείρου. Συναντάται στα ημιορεινά αμπελοτόπια της Ζίτσας, αλλά και σε αυτά του Μετσόβου, που αποτελούν τα υψηλότερα αμπελοτόπια της Ελλάδας και κάποια από τα πιο ορεινά της Ευρώπης. Σαν φυτό είναι ζωηρό και παραγωγικό, ενώ είναι όψιμη ποικιλία, που ωριμάζει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Παραδοσιακά συνοινοποιούνταν με άλλες ποικιλίες της περιοχής, όπως με το ερυθρό Μπεκιάρι, και με τη λευκή Ντεμπίνα. Σήμερα, όλο και πιο συχνά παράγονται μονοποικιλιακοί οίνοι, αφού τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του γοητεύουν τους έλληνες και ξένους οινόφιλους, ιδιαίτερα όταν για την απόλαυση αναζητείται η κομψότητα και η φινέτσα. 

Αρωματικά το χαρακτηρίζουν τα φρουτώδη αλλά και πικάντικα χαρακτηριστικά, με νότες κερασιού, βατόμουρου, δαμάσκηνου, γλυκών μπαχαρικών και πιπεριού να κυριαρχούν. Το σώμα είναι εκλεπτυσμένο, οι τανίνες μαλακές, με μέτριο αλκοόλ και σθεναρή οξύτητα, αποτέλεσμα της ορεινής προέλευσης. Το χρώμα ζωηρό ρουμπινί, αλλά ποτέ ιδιαίτερα βαθύ.

Τα κρασιά παράγονται με την κλασσική ερυθρή οινοποίηση, ενώ συνήθως εφαρμόζεται προζυμωτική εκχύλιση, προκειμένου να αυξηθεί η ένταση του χρώματος. Η παλαίωση σε βαρέλια συνηθίζεται, προκειμένου να ενισχυθεί η αρωματική πολυπλοκότητα, η δομή και ο όγκος στο στόμα. Τα απαλά χαρακτηριστικά της ποικιλίας καθιστούν τα παραγόμενα κρασιά κατάλληλα για κατανάλωση σύντομα μετά την εμφιάλωσή τους, αν και ενδείκνυνται για παλαίωση.

Από την ποικιλία Βλάχικο, δεν παράγονται οίνοι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, αλλά επιτρέπεται στην παραγωγή οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης «Ήπειρος», «Μέτσοβο», «Ιωάννινα».


Explore more

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Sale price €18,80 Regular price €20,00 Save 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Sale price €13,38 Regular price €15,20 Save 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €17,25 Regular price €19,60 Save 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €20,49 Regular price €21,80 Save 6%