Ποικιλία Λημνιώνα

Η Λημνιώνα είναι μια υπέροχη, ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη Ελληνική ποικιλία, που λίγο έλλειψε να εξαφανιστεί, όπως τόσες και τόσες άλλες. Ευτυχώς όμως, κάποιοι διορατικοί παραγωγοί που διέκριναν τα υπέροχα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές της, έσπευσαν και την έσωσαν! 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η ποικιλία Λημνιώνα, έχει τις ρίζες της στη Θεσσαλία, ενώ μέχρι τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, συγκαλλιεργούνταν και συνοινοποιούνταν αποκλειστικά, μαζί με άλλες ποικιλίες. Τη δεκαετία του ’90 και αρχές του 2000, γίνονται οι πρώτες ‘’καθαρές’’ φυτεύσεις της Λημνιώνας σε περιοχές της Θεσσαλίας, όπως στον Τύρναβο (ΠΓΕ Τύρναβος), την Καρδίτσα (ΠΓΕ Καρδίτσα), τα Τρίκαλα (ΠΓΕ Μετέωρα), τη Ραψάνη κλπ. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις εξακολουθούν να είναι μικρές, όμως η δημοφιλία της, προβλέπει την επέκταση και διεύρυνσή τους. Ήδη, την συναντάμε σε περιοχές εκτός Θεσσαλίας, όπως στη Β.Ελλάδα, την Πελοπόννησο κλπ.

Το φυτό είναι αρκετά εύρωστο και παραγωγικό. Η ρώγες είναι μεγάλες, με άχρωμη σάρκα και παχύ φλοιό χρώματος κυανοϊώδους. Είναι σχετικά όψιμη ποικιλία, η ωρίμανση της οποίας ολοκληρώνεται το 2ο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. 

Παράγονται ροζέ ήσυχοι και αφρώδεις οίνοι, καθώς και ερυθροί ξηροί, για άμεση κατανάλωση, αλλά και με δυνατότητα παλαίωσης σε βάθος δεκαετίας. Η οινοποίηση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με ελεγχόμενη θερμοκρασία, ενώ για τους ερυθρούς οίνους συνηθίζεται η παλαίωση σε ξύλινα βαρέλια, ή δεξαμενές. 

Τα χαρακτηριστικά των κρασιών είναι γοητευτικά,  με αρώματα κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών. Το σώμα τους στρογγυλό και φινετσάτο, με απαλή δομή, μεταξένιες τανίνες, μέτρια οξύτητα και σχετικά υψηλό αλκοόλ. Ικανά να συνοδεύσουν πλήθος εδεσμάτων, όπως μεσογειακά πιάτα με αρωματικά βότανα, θαλασσινά με κόκκινες σάλτσες και κόκκινα κρέατα, τα κάνουν ιδανική επιλογή για όλες τις εποχές. 

Η Λημνιώνα, έχει προσελκύσει πολλούς λάτρεις της κομψότητας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου η φήμη της ενισχύεται όλο και περισσότερο. Στις περιοχές του Τυρνάβου, της Καρδίτσας, των Τρικάλων, δίνει οίνους Γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ Τυρνάβου, Καρδίτσας, Μετέωρα αντίστοιχα) και οίνους ποικιλιακούς. Δεν συμπεριλαμβάνεται σε κάποια Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.


Explore more

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Sale price €18,80 Regular price €20,00 Save 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Sale price €13,38 Regular price €15,20 Save 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €17,25 Regular price €19,60 Save 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €20,49 Regular price €21,80 Save 6%