Ποικιλία Syrah

Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί ως προς την καταγωγή της ποικιλίας Syrah, με την επικρατέστερη να την τοποθετεί γεωγραφικά στον Βόρειο Ροδανό και την περιοχή Hermitage. Η Αυστραλία θεωρείται η δεύτερη πατρίδα του Syrah (εκεί ονομάζεται Shiraz), όπου ‘’μετανάστευσε’’ μαζί με άλλες ευρωπαϊκές ποικιλίες τον 19ο αιώνα, αλλά ήταν αυτή που προσαρμόστηκε καλύτερα στις θερμές και ξηρές συνθήκες της όμορφης ηπείρου. Πλέον, είναι αποτελεί μία ιδιαίτερα αγαπητή επιλογή για παραγωγούς και καταναλωτές, και είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς μέρος στον κόσμο, όπου δεν καλλιεργείται

                Είναι ένα φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και στις ασθένειες. Δίνει κρασιά πυκνά, με πλούσια αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων και χαρακτηριστικούς τόνους μαύρου πιπεριού. Στο στόμα είναι γεμάτο, με έντονες τανίνες και καλή δομή. Πολύ συχνά παλαιώνει σε βαρέλια αποκτώντας αρώματα βανίλιας, καρύδας, δρυός και καπνού.

Στην Ελλάδα, οι πρώτες φυτεύσεις πραγματοποιήθηκαν στη Χαλκιδική τη δεκαετία του ’90 κι έκτοτε έχουν επεκταθεί σχεδόν σε όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, από τον Βορρά έως το Νότο. Εξαιρετικά δείγματα ροζέ και ερυθρών οίνων παράγονται από Syrah, ενώ δεν είναι σπάνιες οι αναμείξεις του με άλλες ελληνικές ποικιλίες όπως Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Κοτσιφάλι, αλλά και διεθνείς, όπως Cabernet Sauvignon, Viognier κ.ά.. Συμμετέχει στους οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Μεσενικόλα.


Explore more

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Sale price €18,80 Regular price €20,00 Save 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Sale price €13,38 Regular price €15,20 Save 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €17,25 Regular price €19,60 Save 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €20,49 Regular price €21,80 Save 6%