ΠΟΠ Μεσενικόλα

Η ζώνη ΠΟΠ Μεσενικόλα εκτείνεται στις κοινότητες Μοσχάτου, Μεσενικόλα και Μορφοβουνίου στο δήμο της Λίμνης Πλαστήρα. Οι αμπελώνες, βρίσκονται στις ανατολικές πλαγιές της οροσειράς των Αγράφων, σε υψόμετρο μεταξύ 250 και 700 μέτρων και σε γειτνίαση με την τεχνητή λίμνη Πλαστήρα, όπου δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για ποιοτική παραγωγή.

Οι ποικιλίες που συμμετέχουν είναι κατά 70% το Μαύρο Μεσενικόλα και για το υπόλοιπο 30% χρησιμοποιούνται οι γαλλικές ποικιλίες Syrah & Carignan. Το χωριό όπως και η ποικιλία, πήραν το όνομά τους από έναν Φράγκο ιππότη, τον Μεσιέ Νικολά (Monsieur Nicola) ο οποίος εγκαταστάθηκε στην περιοχή το 1455. Ενώ η αμπελοκαλλιέργεια ήταν από την αρχαιότητα διαδεδομένη, η δική του αγάπη και παρότρυνση την ανέδειξε ως βασική ενασχόληση για τους κατοίκους. Προς τιμήν του, και με παράφραση του Μεσιέ Νικολά, προέκυψε η ονομασία Μεσενικόλα.

Η παραγωγή των κρασιών γίνεται με την κλασσική ερυθρή οινοποίηση και δεν απαιτείται η παλαίωση σε βαρέλι. Για την ένδειξη ‘’Επιλεγμένος’’ (Reserve) θα πρέπει ο οίνος να έχει παλαιώσει σε βαρέλι για 12 μήνες και για 18 μήνες, προκειμένου να χαρακτηριστεί ως ‘’Ειδικά Επιλεγμένος’’ (Grand Reserve)

Τα κρασιά έχουν έντονο ρουμπινί χρώμα και όταν παλαιώνουν αναπτύσσουν γκρενά ανταύγειες. Τα αρώματα τους είναι φρουτώδη και πικάντικα, με νότες βανίλιας, καπνού και κέδρου όταν περνούν χρόνο στο βαρέλι. Έχουν πλούσιο σώμα, απαλές τανίνες και ευχάριστη επίγευση.


Explore more

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Sale price €18,80 Regular price €20,00 Save 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Sale price €13,38 Regular price €15,20 Save 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €17,25 Regular price €19,60 Save 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €20,49 Regular price €21,80 Save 6%