ΠΟΠ Νεμέα

Η ζώνη ΠΟΠ Νεμέα εκτείνεται σε δύο Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει δεκαπέντε κοινότητες από την Περιφερειακή Ενότητα της Κορίνθου και δύο από της Αργολίδας. Το κλίμα στη ζώνη της Νεμέας είναι Μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και ξηροθερμικά καλοκαίρια, ιδανικά για την ομαλή ωρίμανση του Αγιωργίτικου. 

Η περιοχή της Νεμέας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αμπελουργία και την οινοποίηση, από την αρχαιότητα. Ονομάζονταν ‘’Φλιασία Χώρα’’ και το κρασί που παραγόταν εκεί, ‘’Φλιάσιος Οίνος’’. Η φήμη του ήταν πολύ διαδεδομένη, κυρίως λόγω των ‘’Νέμειων’’, αγώνων που προσέλκυαν πλήθος κόσμου. Οι πωλήσεις του κρασιού, διασφάλιζαν ένα καλό οικονομικό επίπεδο για τους κατοίκους. Μέχρι και σήμερα, η αμπελουργία αποτελεί μία από τις κύριες ασχολίες του πληθυσμού, αφού από τους 10.000 περίπου κατοίκους της Νεμέας, οι καλλιεργητές ξεπερνούν τους 3.500.

Οι περιοχές όπου καλλιεργούνται τα αμπέλια, βρίσκονται σε υψόμετρο 200 – 850 μέτρα και χωρίζονται σε τρεις ζώνες. Από 200 έως 320 μέτρα τα πεδινά αμπελοτόπια, 320 – 550 η δεύτερη, ημιορεινή ζώνη και η υψηλότερη και πιο ψυχρή ζώνη, σε υψόμετρο 550 - 850. Ο τρύγος ξεκινά στις πεδινές περιοχές, περίπου στα μέσα Σεπτέμβρη, ενώ στην ορεινή ζώνη, αρχίζει 20-25 αργότερα. Από εκεί, προέρχονται συνήθως τα σταφύλια που προορίζονται για ροζέ ή / και αφρώδεις οίνους, (οι οποίοι δεν ανήκουν στην κατηγορία ΠΟΠ). Οι φθινοπωρινές βροχές αποτελούν απειλή για την ευπαθή και όψιμη ποικιλία. 

Οίνοι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, παράγονται αποκλειστικά από την ερυθρή ποικιλία Αγιωργίτικο, στους παρακάτω τύπους:

Ερυθρός Ξηρός

Ερυθρός Ημίγλυκος

Ερυθρός Γλυκύς 


Explore more

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Sale price €18,80 Regular price €20,00 Save 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Sale price €13,38 Regular price €15,20 Save 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €17,25 Regular price €19,60 Save 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €20,49 Regular price €21,80 Save 6%