ΠΟΠ Πάρος

Η αμπελουργική ζώνη για την παραγωγή των οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Πάρος είναι όλες οι αμπελουργικές περιοχές των νησιών Πάρου και Αντίπαρου. Οι ποικιλίες που συμμετέχουν είναι αυτές της Μονεμβασιάς και της Μανδηλαριάς για την καλλιέργεια των οποίων επιτρέπονται αυστηρά οι πατροπαράδοτοι τρόποι. 

Η αμπελοονική ιστορία για το νησί της Πάρου είναι μακρά. Αυτό αποδεικνύουν πήλινα αγγεία κρασιού και άλλα ευρήματα που χρονολογούνται από την εποχή του Κυκλαδίτικου Πολιτισμού (3200 – 2000 π.Χ.). Από την περίοδο των κλασσικών χρόνων έχουν βρεθεί νομίσματα με απεικονίσεις του Θεού Διόνυσου, ενώ αμφορείς οίνου της ελληνιστικής περιόδου (300 π.Χ. – 150 π.Χ), φέροντες τη σφραγίδα της Πάρου έχουν εντοπιστεί σε μέρη όπως στη Δήλο, και στη Ρώμη, αποδεικνύοντας την παραγωγή και το εμπόριο του Παριανού οίνου.

Τα κλίματα είναι κατά 80% διαμορφωμένα είτε σε σχήμα κυπελλοειδές χαμηλό (25 – 40 cm), για να προστατεύονται από τους ισχυρούς ανέμους, είτε σε γραμμικό. Το 20% περίπου των φυτών (ποσοστό που συνεχώς φθίνει), καλλιεργείται με τον μοναδικό τρόπο της απλωταριάς Πάρου. Αφήνονται δηλαδή χωρίς κορμό, να έρπουν στο έδαφος, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις και τα 5 μέτρα μήκος. Ο λόγος αυτής της καλλιέργειας, είναι επίσης η προστασία από τους ανέμους, αλλά εγκαταλείπεται κατά τις αναμπελώσεις, καθώς είναι δύσκολη η φροντίδα της. 

Τα εδάφη της Πάρου είναι γόνιμα με καλή αποστράγγιση. Οι αμπελώνες διασκορπίζονται στο νησί, ενώ είναι φυτεμένοι από το επίπεδο της θάλασσας, έως σε υψόμετρο άνω των 400 μέτρων. Η κλίση πολλές φορές ξεπερνά το 10% και οι φυτεύσεις γίνονται σε αναβαθμίδες. Η φυλλοξήρα έχει κάνει δειλά την εμφάνισή της στο νησί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η καθυστέρηση αυτή, είναι η αιτία που μεγάλο μέρος των αμπελώνων είναι αυτόριζοι. Το κλίμα είναι μεσογειακό, με χαμηλή ετήσια βροχόπτωση (<400 mm), η οποία περιορίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες μέχρι την άνοιξη. Τα καλοκαίρια είναι ξηρά και ζεστά, με το υψόμετρο και τη θαλάσσια αύρα να ρυθμίζουν τις υψηλές θερινές θερμοκρασίες.

Οι οίνοι που παράγονται στην ζώνη ΠΟΠ Πάρου είναι:

Λευκοί Ξηροί από την ποικιλία Μονεμβασιά

Ερυθροί Ξηροί από την ποικιλία Μανδηλαριά και Μονεμβασιά (τουλάχιστον 35%)


Explore more

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Sale price €18,80 Regular price €20,00 Save 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Sale price €13,38 Regular price €15,20 Save 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €17,25 Regular price €19,60 Save 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €20,49 Regular price €21,80 Save 6%