ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα

Η ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Πλαγιές Μελίτωνα, θεσμοθετήθηκε το 1982 και προσδιορίζει κανόνες για την παραγωγή λευκών και ερυθρών ξηρών οίνων. Περιλαμβάνονται αμπελώνες από την περιοχή το Νέου Μαρμαρά στη χερσόνησο Σιθωνία της Χαλκιδικής, που εκτείνονται σε υψόμετρο 100 – 350 μέτρα. 

Ιστορικά, από την αρχαιότητα στην περιοχή εφαρμόζονταν η αμπελουργία και η οινοποίηση, με την παραγωγή του φημισμένου σε όλο τον Ελληνικό κόσμο, Μενδαίου οίνου. Στη νεότερη ιστορία, ο οραματιστής Γιάννης Καρράς, επανέφερε μεγάλη δυναμική στην αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τη συμμετοχή πολλών ακόμα οινοποιών.

Το κλίμα είναι Μεσογειακό, με την επίδραση του υψομέτρου και της θαλάσσιας αύρας να ανακουφίζει τα αμπέλια, κατά τα ζεστά καλοκαίρια. Τα ασβεστολιθικά εδάφη, συγκρατούν επαρκή υγρασία, για την υποστήριξη των φυτών, στους ξηρικούς αμπελώνες, κατά  την περίοδο της ωρίμανσης.

Είναι η πρώτη ζώνη που συμπεριέλαβε διεθνείς ποικιλίες (Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc), ενώ η ακριβής ποικιλιακή σύνθεση για τους οίνους ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα, είναι η παρακάτω:

Λευκοί Οίνοι: 50% Αθήρι, 35% Ροδίτης, 15% Ασύρτικο

Ερυθροί Οίνοι: 70% Λημνιό, 30% Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon


Explore more

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Sale price €18,80 Regular price €20,00 Save 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Sale price €13,38 Regular price €15,20 Save 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €17,25 Regular price €19,60 Save 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €20,49 Regular price €21,80 Save 6%