ΠΟΠ Malvasia Πάρος

Η ζώνη ΠΟΠ Malvasia Πάρος, θεσπίστηκε το 2011. Αφορά την παραγωγή γλυκών οίνων από λιαστά σταφύλια και οίνων λικέρ από λιαστά σταφύλια, από την ποικιλία Μονεμβασιά κατά 85% και το υπόλοιπο από την ποικιλία Ασύρτικο. Οι οίνοι αυτοί θα πρέπει να έχουν παλαιώσει για δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια.

Τη γεωγραφική ζώνη παραγωγής των σταφυλιών, αποτελούν τα νησιά της Πάρου και της Αντίπαρου, εντός των οποίων οφείλεται να πραγματοποιούνται και οι διαδικασίες της γλευκοποίησης και της οινοποίησης. Οι αμπελώνες εκτείνονται από το επίπεδο της θάλασσας, μέχρι σε υψόμετρο 400 μέτρα. Στους ημιορεινούς αμπελώνες σε υψόμετρο 250 – 400 μέτρα, στις πλαγιές του όρους Προφήτης Ηλίας, σε παραδοσιακές πεζούλες, λόγω έντονης κλίσης, παράγονται οι πιο ποιοτικοί καρποί του νησιού. 

Οι αμπελώνες καλλιεργούνται κατά το μεγαλύτερο μέρος (80%) σε μόρφωση κυπελλοειδή με χαμηλό ύψος, για προστασία από τους σφοδρούς ανέμους, γραμμική. Σε ποσοστό 20%, το οποίο συνεχώς μειώνεται, τα αμπέλια φύονται με τον παραδοσιακό τρόπο «απλωταριές Πάρου». Δεν έχουν καθόλου κορμό και έρπουν στο έδαφος σε μήκος που μπορεί να φτάσει τα 5 μέτρα. Με τον τρόπο αυτό πρστατεύονταν τα αμπέλια και στους πιο εκτεθειμένους από άνεμο αμπελώνες, αλλά οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται κατά τη φροντίδα τους, οδηγεί τους παραγωγούς στην επιλογή άλλων τρόπων καλλιέργειας.


Explore more

Grappa Tignanello, Antinori
Antinori
€47,20
Whisky Cragganmore
Cragganmore Distillery
€40,30
Cognac Pale & Dry XO, Delamain 700ml
Delamain & Co
€136,40