Ποικιλία Ροδίτης

O Ροδίτης είναι η δεύτερη σε έκταση ποικιλία της Ελλάδας, μετά το Σαββατιανό, και ενώ είναι ερυθρωπή, εντούτοις παράγει λευκά κρασιά. Κατά το παρελθόν χρησιμοποιούταν για την παραγωγή οικονομικών κρασιών και κυρίως για ρετσίνα. Ωστόσο, σήμερα, η επικράτηση αυτή, τείνει να ανατραπεί.

Το φυτό χαρακτηρίζεται από μεγάλη παραλλακτικότητα, με αρκετούς κλώνους να είναι γνωστοί μέχρι σήμερα. Ο πιο ποιοτικός από όλους, είναι ο κλώνος ‘’Αλεπού’’. Είναι πολύ παραγωγική ποικιλία, στοιχείο το οποίο δεν έχει βοηθήσει τη φήμη της από πλευράς ποιότητας, καθώς σε εύφορα εδάφη, που δεν περιορίζονται οι παραγόμενες ποσότητες, δίνει κρασιά ελαφριά και αρωματικά ουδέτερα. Αντίθετα όμως, όταν καλλιεργείται σε ορεινά άγονα αμπελοτόπια, οι συμπυκνωμένοι καρποί προσφέρουν ιδιαίτερα αξιόλογους οίνους.

Ο Ροδίτης καλλιεργείται σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, τα καλύτερα όμως παραδείγματα τα δίνουν οι ορεινοί αμπελώνες της Αιγιάλειας, με βόρειο προσανατολισμό. Αρωματικά επικρατούν σε μέτρια ένταση, φρουτώδη χαρακτηριστικά, εσπεριδοειδών, πράσινων και τροπικών φρούτων, ενώ η παραμονή στη φιάλη, αναπτύσσει ορυκτούς χαρακτήρες, έως και πετρόλ χαρακτηριστικά. Το σώμα είναι γεμάτο, με την οξύτητα μέτρια σε πεδινά αμπελοτόπια, ενώ όταν το κλίμα της περιοχής που καλλιεργείται είναι ψυχρό, κινείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Για την παραγωγή κρασιών από Ροδίτη ακολουθείται συνήθως η κλασσική λευκή οινοποίηση, με ζυμώσεις σε ελεγχόμενες, χαμηλές θερμοκρασίες. Σπάνια έρχεται σε επαφή με βαρέλι, ενώ πιο συνηθισμένη οινολογική τακτική είναι η παραμονή με τις λεπτές οινολάσπες, που δίνει λιπαρότητα στο σώμα του και αρωματική πολυπλοκότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές, που οινοποιείται με παραδοσιακές μεθόδους, χωρίς πολλές παρεμβάσεις, σε επαφή με τα στέμφυλα, δίνοντας δομημένα orange κρασιά, με αρκετές τανίνες, που αυξάνουν τη δομή.

Ο Ροδίτης συνδυάζεται συχνά με άλλες ποικιλίες, όπως Αθήρι, Ασύρτικο, Σαββατιανό, Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Viognier, Sauvignon Blanc. Οι οίνοι της ζώνης ΠΟΠ Πάτρα προέρχονται αποκλειστικά από Ροδίτη, ενώ στους οίνους ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα συνδυάζεται με Αθήρι και Ασύρτικο και στους οίνους ΠΟΠ Αγχίαλος με την ποικιλία Σαββατιανό.


Explore more

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Sale price €18,80 Regular price €20,00 Save 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Sale price €13,38 Regular price €15,20 Save 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €17,25 Regular price €19,60 Save 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €20,49 Regular price €21,80 Save 6%