Ποικιλία Σαββατιανό

Το Σαββατιανό είναι σχεδόν συνώνυμο του Αττικού αμπελώνα και μία από τις πιο αδικημένες ποικιλίες της Ελλάδας. Καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση του ελληνικού αμπελώνα και οι κύριες φυτεύσεις του βρίσκονται στην Αττική. Καλλιεργείται επίσης στη Βοιωτία, την Εύβοια και τη Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες, καθώς επίσης και στη Θεσσαλία, όπου συμμετέχει στους οίνους ΠΟΠ Αγχίαλος.

Είναι παραγωγικό φυτό κι έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στις ασθένειες και στην ξηρασία. Στην Αττική, όπου καταλαμβάνει το 90% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, είναι διαμορφωμένο σε κύπελλο και οι αμπελώνες είναι μη αρδευόμενοι. Το αποτέλεσμα είναι οι να δίνει εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις ανά στρέμμα (450-600 kg) πολύ ποιοτικού καρπού.

Αποτελεί την κύρια ποικιλία, μαζί με το Ροδίτη, για την παραγωγή της παραδοσιακής Ρετσίνας, δίνοντας οίνους Ονομασίας κατά Παράδοση. Στο παρελθόν, χρησιμοποιούταν γι’αυτό το σκοπό σχεδόν εξολοκλήρου, κι εκεί προφανώς οφείλεται και η ‘’ρετσινιά’’ που το ακολουθεί σχεδόν μέχρι και τις μέρες μας, ότι πρόκειται για μία υποδεέστερη ποικιλία, από την οποία παράγονται κρασιά μέτριας ποιότητας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, κάποιοι πρωτοπόροι οινοποιοί, που αντιλήφθηκαν την αξία της ποικιλίας, κατάφεραν με τα προϊόντα τους να δημιουργήσουν μία πολύ διαφορετική εικόνα για το Σαββατιανό. Με την εφαρμογή κλασσικής λευκής οινοποίησης, σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες και σε κάποιες περιπτώσεις με ζύμωση ή/και παλαίωση σε ξύλινα βαρέλια, τα κρασιά που προέκυψαν, ήταν άκρως γοητευτικά, με έντονα αρωματικό χαρακτήρα, νότες εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων. Με το πέρασμα του χρόνου, εμπλουτίζονται με ορυκτές και γλυκές καπνιστές νύξεις, που πείθουν και τον πιο δύσπιστο! Το σώμα είναι μέτριου όγκου, με μέτρια οξύτητα. Η χρήση βαρελιού συμπληρώνει την παλέτα με αρώματα βανίλιας, ξηρών καρπών και αίσθηση λιπαρότητας στο στόμα. Επιτυχημένες δοκιμές έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, με την εφαρμογή ερυθρής οινοποίησης προκύπτοντας υπέροχοι orange οίνοι.

Στην Αττική δεν υφίσταται ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ωστόσο το Σαββατιανό συμμετέχει σε πολλούς οίνους Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Συχνά συνδυάζεται με τον Ροδίτη και το Ασύρτικο λόγω της τραγανής τους οξύτητας.


Explore more

Grappa Tignanello, Antinori
Antinori
€47,20
Whisky Cragganmore
Cragganmore Distillery
€40,30