Ποικιλία Φωκιανό

Το Φωκιανό είναι μία ερυθρή ποικιλία, που συναντάται κυρίως στην Ικαρία και τη Σάμο, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως τη Σύρο, τη Χίο, τους Λειψούς, καθώς και σε περιοχές της ενδοχώρας, όπως την Αιτωλοακαρνανία, τη Μεσσηνία, το Άγιο Όρος.

Κατά την αρχαιότητα εικάζεται ότι αποτελούσε την πρώτη ύλη για τον ξακουστό Πράμνειο οίνο της Ικαρίας, που αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Όμηρο. Αργότερα, τον 15ο και 16ο αιώνα εξυμνείται για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του από Ευρωπαίους περιηγητές.

Είναι μέτρια ζωηρό φυτό, παραγωγικό και ανθεκτικό σε ασθένειες και στην ξηρασία. Δίνει κρασιά με μέτριο ρουμπινί χρώμα, τα οποία στο χρόνο εξελίσσουν καφετί ανταύγειες. Παράγονται υψηλόβαθμοι οίνοι, με ισορροπημένη οξύτητα, έντονες τανίνες και καλή δομή στο στόμα. Οι ερυθροί οίνοι συνήθως παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια και επιδέχονται περαιτέρω παλαίωσης στη φιάλη. Επιπλέον, από Φωκιανό παράγονται οίνοι γλυκοί, δροσιστικοί ροζέ, αλλά και λευκοί οίνοι (blanc de noir).

Δεν παράγονται οίνοι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από Φωκιανό, αλλά συμμετέχει στην παραγωγή αρκετών οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, όπως των Κυκλάδων, της Λέσβου, της Χίου, αλλά και της Μεσσηνίας.


Explore more

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Sale price €18,80 Regular price €20,00 Save 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Sale price €13,38 Regular price €15,20 Save 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €17,25 Regular price €19,60 Save 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €20,49 Regular price €21,80 Save 6%