Ποικιλία Θραψαθήρι

Το Θραψαθήρι είναι μία λευκή, ανερχόμενη ποικιλία της Κρήτης. Καλλιεργείται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες του νησιού. Είναι ιδανικό φυτό για τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό  στην ξηρασία. Είναι παραγωγικό φυτό κάτι το οποίο θα πρέπει να περιορίζεται, προκειμένου να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα. 

Οι παραγόμενοι οίνοι από Θραψαθήρι, είναι ήπια αρωματικοί, με φρουτώδη χαρακτηριστικά, όπως αχλάδι, πεπόνι, ροδάκινο. Στο στόμα είναι σχετικά γεμάτο, ζουμερό, με ισορροπημένη οξύτητα. Κάποιες φορές παλαιώνει σε βαρέλι, αποκτώντας λιπαρότητα και γλυκιές νότες βανίλιας. 

Τα τελευταία χρόνια οι μονοποικιλιακοί οίνοι από Θραψαθήρι πληθαίνουν, αλλά δεν παύει να ‘’παντρεύεται’’ και με άλλες ποικιλίες, όπως τη Βηλάνα, το Βιδιανό, το Δαφνί, το Πλυτό, το Μοσχάτο, το Chardonnay. 

Συμμετέχει στην παραγωγή των ξηρών οίνων ΠΟΠ Σητεία, ΠΟΠ Χάνδακας – Candia, και των γλυκών οίνων ΠΟΠ Malvasia Σητεία, ΠΟΠ Malvasia Χάνδακας – Candia.


Explore more