Ποικιλία Cabernet Sauvignon

Ένας απόγονος των ποικιλιών Cabernet Franc και Sauvignon Blanc, το Cabernet Sauvignon, είναι αναμφισβήτητα η πιο γνωστή και η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία στον κόσμο. Στη χώρα μας κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις σε φυτεύσεις και την πρώτη ανάμεσα στις διεθνείς ποικιλίες. Τι όμως το κάνει τόσο ξεχωριστό? Οπωσδήποτε το ότι το όνομά του έχει συνδυαστεί με κάποια από τα πιο γνωστά και πιο ακριβά κρασιά του κόσμου, αλλά και το ότι ανταποκρίνεται στην τάση των προηγούμενων δεκαετιών, για πυκνά, ρωμαλέα, επιβλητικά  κρασιά.

Η παγκόσμια δημοφιλία του, του χάρισε θέση δίπλα σε πολλές γηγενείς ποικιλίες ανά τον κόσμο, προσφέροντας λίγη από την εμπορικότητά του σε κάθε ποικιλιακό ταίρι του. Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα πιο φημισμένα, εκτός Γαλλίας, blend του Cabernet Sauvignon, τα ιταλικά Super Tuscans. Αντίστοιχα και στην Ελλάδα, οι περισσότερες ερυθρές ελληνικές ποικιλίες, έχουν συνδυαστεί με αυτό το ακαταμάχητο φαινόμενο, που ονομάζεται Cabernet Sauvignon, δίνοντας κάποιους από τους πιο εμπορικούς αλλά και αξιόλογους οίνους της χώρας.

Είναι ιδιαίτερα παραγωγικό φυτό και όψιμης ωρίμανσης, οπότε ευάλωτο στις φθινοπωρινές βροχές. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στις περισσότερες οινοπαραγωγικές περιοχές, από την Κρήτη μέχρι την Θράκη, κι από την Ήπειρο μέχρι τη Θεσσαλία. Τα πρώτα κλήματα στην Ελλάδα τα έφερε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, φυτεύοντάς τα στους ορεινούς αμπελώνες της γενέτειράς του, το Μέτσοβο. Σχεδόν ταυτόχρονα καλλιεργήθηκε στη Μεσσηνία και γρήγορα εξαπλώθηκε αλλού, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για το ελληνικό κρασί.

Λόγω του πλούσιου χρώματος και του πλούσιου φαινολικού δυναμικού, δεν είναι δύσκολη ποικιλία στην οινοποίηση. Εφαρμόζονται οι τεχνικές της κλασσικής ερυθρής οινοποίησης, και η παλαίωση σε βαρέλι, του ταιριάζει όσο σε λίγες ποικιλίες. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην προέλευση και στον τύπο της δρυός, αφού ο ισχυρός χαρακτήρας της ποικιλίας, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, από τα έντονα χαρακτηριστικά ενός νέου βαρελιού, ή ενός δυνατού ‘’καψίματος’’ της δούγας.

Τα κρασιά έχουν πλούσια αρώματα μαύρων φρούτων, cassis, αλλά και ‘’πράσινα’’ χαρακτηριστικά, με πιο κλασσικό αυτό της πράσινης πιπεριάς, τα οποία είναι πιο έντονα όταν δεν καταφέρνει να ωριμάσει. Όταν περνά από βαρέλι αποκτά στοιχεία βανίλιας και καπνού, ενώ κατά την παλαίωση στη φιάλη, τα χαρακτηριστικά του γίνονται πιο ώριμα και εμφανίζονται νότες αποξηραμένων φρούτων, βρεγμένων φύλλων, καφέ και σοκολάτας. Είναι γαστρονομικά κρασιά και ταιριάζουν ιδανικά με έντονα ψητά κρέατα.

Παίρνει μέρος στο χαρμάνι των κρασιών της ζώνης ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα και επιτρέπεται σε πάνω από σαράντα οίνους Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.


Explore more

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Sale price €18,80 Regular price €20,00 Save 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Sale price €13,38 Regular price €15,20 Save 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €17,25 Regular price €19,60 Save 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Sale price €20,49 Regular price €21,80 Save 6%