Ποικιλία Ντεμπίνα

Η Ντεμπίνα είναι μία λευκή ποικιλία, γηγενής της Ηπειρώτικης γης και ειδικά της περιοχής της Ζίτσας, όπου σύμφωνα με ιστορικές πηγές, καλλιεργείται από τον 7 ο αιώνα ανελλιπώς. Είναι η κύρια ποικιλία της περιοχής, καταλαμβάνοντας περίπου το 90% της συνολικής αμπελοκαλλιέργειας. Η επικρατέστερη εκδοχή για το όνομά της, είναι πως προέρχεται από το Ιταλικό «de vino», που σημαίνει το σταφύλι του κρασιού. Είναι παραγωγική, εύρωστη ποικιλία και ευαίσθητη σε ασθένειες. Ωριμάζει όψιμα, μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη.

Έχει ήπια αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου, αχλαδιού και άγουρου ανανά, κομψό στόμα με τραγανή οξύτητα, χαμηλό αλκοολ και μέτριο σώμα. Από την ποικιλία Ντεμπίνα, παράγονται φινετσάτοι λευκοί ξηροί οίνοι, με την κλασσική λευκή οινοποίηση, και ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν αποκλείεται η ωρίμανση σε βαρέλι, ωστόσο εφαρμόζεται σπάνια. Όλο και πιο συχνά όμως συναντάμε σπουδαία δείγματα orange οίνων από Ντεμπίνα, που όπως φαίνεται είναι μία μέθοδος οινοποίησης, που αναδεικνύει τα όμορφα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας.

Τα κρασιά από την ποικιλία Ντεμπίνα δεν προορίζονται για παλαίωση, ενώ η εκλεπτυσμένη φύση τους τα καθιστά τέλεια για κατανάλωση ως απεριτίφ, αλλά και ως συνοδευτικά ελαφριών εδεσμάτων, λευκών ψαριών και πουλερικών.

Παραδοσιακά, από την ποικιλία Ντεμπίνα, παράγονταν αφρώδεις οίνοι, καθώς λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, η ζύμωση σταματούσε αργά το φθινόπωρο, πριν ολοκληρωθεί. Το κρασί εμφιαλωνόταν, και αργότερα, την άνοιξη, η ζύμωση ξεκινούσε μέσα στη φιάλη ξανά. Το παραγόμενο ανθρακικό, εγκλωβιζόταν κι έτσι προέκυπτε ο αφρισμός. Και σήμερα, η Ντεμπίνα εξακολουθεί να δίνει ποιοτικούς αφρώδεις οίνους, με την παραδοσιακή μέθοδο ή με τη μέθοδο Charmat.

Η ποικιλία Ντεμπίνα δίνει οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ήσυχους ξηρούς και αφρώδεις ξηρούς και ημίξηρους, στη ζώνη ΠΟΠ Ζίτσα . Επίσης συμμετέχει στην παραγωγή κρασιών Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Ιωαννίνων και Καρδίτσας.


Εξερευνήστε περισσότερα

Sale
Syrah Kitrvs, Γ.Γαρυπίδης
Γ.Γαρυπίδης
Τιμή πώλησης €18,80 Κανονική τιμή €20,00 Κέρδος 6%
Sale
Gris Blanc Rose, Gerard Bertrand
Gerard Bertrand
Τιμή πώλησης €13,38 Κανονική τιμή €15,20 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Limoncello, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €17,25 Κανονική τιμή €19,60 Κέρδος 12%
Sale
Liqueur Crema Melone, Maurizio Russo
Maurizio Russo
Τιμή πώλησης €20,49 Κανονική τιμή €21,80 Κέρδος 6%
Sale
Θαλασσίτης, Γαία Οινοποιητική
Γαία Οινοποιητική
Τιμή πώλησης €26,32 Κανονική τιμή €28,00 Κέρδος 6%