Ποικιλία Μαύρο ΜεσενικόλαΗ ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα καλλιεργείται αποκλειστικά στην περιοχή της Καρδίτσας, σε ημιορεινούς αμπελώνες στους πρόποδες των Αγράφων. Είναι ερυθρή ποικιλία, ζωηρή και παραγωγική, με όψιμη ωρίμανση. Χρωστάει το όνομά της στον Monsieur Nicolas (Μεσιέ Νικολά) που την ανέδειξε, έναν Φράγκο ο οποίος εγκαταστάθηκε στην περιοχή τον 15ο αιώνα και μετέφερε από την πατρίδα του την αγάπη του για το κρασί και την αμπελοκαλλιέργεια.

Οι οίνοι από την ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα, παράγονται με την κλασσική ερυθρή οινοποίηση ενώ κάποιες φορές παλαιώνουν σε βαρέλι. Το χρώμα είναι ρουμπινί, και στη μύτη αναδύονται αρώματα φρούτων του δάσους και πικάντικων μπαχαρικών. Στην περίπτωση παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια, στα χαρακτηριστικά συμπληρώνονται νότες βανίλιας και γλυκών μπαχαρικών. Στο στόμα είναι ισορροπημένο, με βελούδινες τανίνες και έντονη επίγευση. 

Τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, ενδείκνυνται στην παραγωγή είτε φρέσκων, αρωματικών κρασιών για άμεση κατανάλωση, είτε πιο συμπυκνωμένων κρασιών που τα κολακεύει η παλαίωση, με τις αντίστοιχες οινοποιητικές μεθόδους. 

Δεν είναι συχνό φαινόμενο τα μονοποικιλιακά κρασιά από Μαύρο Μεσενικόλα, συνήθως αποτελούν το 70% του blend, με το υπόλοιπο 30% να αποτελείτε από τις διεθνείς ποικιλίες Syrah και Carignan, δίνοντας τους οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Μεσενικόλα.

Εξερευνήστε περισσότερα

Grappa Tignanello, Antinori
Antinori
€47,20
Whisky Cragganmore
Cragganmore Distillery
€40,30