Η ποικιλία Αγιωργίτικο
Το Αγιωργίτικο είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες και η πιο πολυφυτεμένη ερυθρή ποικιλία της Ελλάδας. Με καταγωγή από την Πελοπόννησο και ειδικά την περιοχή της Νεμέας, καλλιεργείται δίνοντας μερικούς από τους πιο φημισμένους Ελληνικούς οίνους. Τα απολαυστικά χαρακτηριστικά της και η προσαρμοστικότητά της, αποτέλεσαν ‘’διαβατήριο’’ για την καλλιέργειά της σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως τη Β. Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Αττική, και φυσικά σε άλλες περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου. Αποτελεί μία από τις τέσσερις ποικιλίες πρεσβευτές που έχουν επιλεγεί, για την προβολή του ελληνικού κρασιού στις αγορές του εξωτερικού.
Εικάζεται ότι το Αγιωργίτικο ήταν η Φλιασία σταφυλή, από την οποία κατά την αρχαιότητα, παραγόταν ο Φλιάσιος οίνος στους Φλοιούς, εκεί που σήμερα βρίσκεται ο οικισμός της Νεμέας. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, δημιουργήθηκε στην περιοχή ο οικισμός Άγιος Γεώργιος και η Φλιασία σταφυλή μετονομάστηκε σε Αγιωργίτικο.
Είναι φυτό εύρωστο και παραγωγικό, ευαίσθητο σε ασθένειες και στην ξηρασία. Ωριμάζει όψιμα, κάτι που το καθιστά πιο ευάλωτο στις φθινοπωρινές βροχές. Διαθέτει φλοιούς πλούσιους σε χρώμα και τανίνες, οι οποίες όταν ωριμάζουν σωστά, είναι βελούδινες και απαλές. Η οξύτητα είναι μέτρια, και το αλκοόλ μπορεί να φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Αυτά τα στοιχεία αντιστρέφονται όταν καλλιεργείται σε υψόμετρο, όπου οι δροσερές συνθήκες παρατείνουν την ωρίμανση, και προσφέρουν πιο δροσερή οξύτητα και χαμηλότερη περιεκτικότητα σακχάρων και άρα παραγόμενου αλκοόλ. Χαρακτηριστικά αρώματα του Αγιωργίτικου είναι τα φρουτώδη, φράουλα, κεράσι, βατόμουρο, φραγκοστάφυλο, δαμάσκηνο, αλλά και γλυκά μπαχάρια, σοκολάτα, καπνό.
Το Αγιωργίτικο είναι από μία τις πιο πολυδύναμες ποικιλίες, με τα χαρακτηριστικά της μεταβάλλονται έντονα, ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται. Έτσι δίνει μεγάλη ποικιλία τύπων κρασιών. Σταφύλια από τα χαμηλότερα υψόμετρα, με την κλασσική ερυθρή οινοποίηση και παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, δίνουν ερυθρούς οίνους παλαίωσης. Με την ίδια μέθοδο από πιο δροσερά σημεία, προκύπτουν οίνοι ερυθροί αρωματικοί και φρουτώδεις για άμεση κατανάλωση, ενώ από τις πιο ψυχρές περιοχές, προέρχονται τα σταφύλια για τους ροζέ οίνους από Αγιωργίτικο. Αυτά είναι τα κατάλληλα μέρη για την καλλιέργεια σταφυλιών που προορίζονται για αφρώδεις οίνους. Επιπλέον, συναντάμε οίνους λευκούς από Αγιωργίτικο με οινοποίηση blanc de noir, αλλά και ερυθρούς γλυκούς οίνους ενισχυμένους ή από λιαστά σταφύλια.
Το πάντρεμα του Αγιωργίτικου με άλλες ποικιλίες, αποτελεί μία συνήθη τακτική. Για την παραγωγή των ερυθρών οίνων το πιο χαρακτηριστικό χαρμάνι είναι αυτό με την γαλλική ποικιλία Cabernet Sauvignon, ένας συνδυασμός που μας δίνει μερικά από τα πιο δημοφιλή ελληνικά κρασιά, αλλά και με το κοσμοπολίτικο Merlot, ή με το προικισμένο Syrah. Ελληνικές ποικιλίες με τις οποίες έχει ‘’δέσει’’ πολύ όμορφα, είναι η εξίσου Πελοποννησιακή Μαυροδάφνη και το Μαυρούδι για την παραγωγή ερυθρών οίνων, ενώ με το Μοσχοφίλερο, και το Μοσχάτο Αμβούργου συνδυάζεται για να δώσει ζουμερά ροζέ κρασιά.
Το Αγιωργίτικο είναι η ποικιλία από την οποία παράγονται οι οίνοι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Νεμέα. Ερυθροί οίνοι ξηροί, ημίγλυκοι ή γλυκοί (ενισχυμένοι ή από λιαστά σταφύλια), από σταφύλια οριοθετημένης περιοχής των περιφερειακών ενοτήτων Κορινθίας και Αργολίδας, οινοποιημένοι με συγκεκριμένες προδιαγραφές, υπάγονται στη ζώνη ΠΟΠ Νεμέα. Επιπλέον, επιτρέπεται για την παραγωγή οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης της Β. Ελλάδας, της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Αττικής και της Πελοποννήσου.