ΠΟΠ Μαντινεια

Στο κέντρο της Πελοποννήσου, στην Περιφερειακή Ενότητα της Αρκαδίας, παράγονται οι οίνοι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Μαντινείας. Η καλλιέργεια και παραγωγή για τους ΠΟΠ οίνους, λαμβάνει χώρα στην κτηματική περιοχή του Δήμου Τρίπολης, βόρεια της πόλης. Η ποικιλιακή σύνθεση των οίνων ΠΟΠ είναι κατά 85% τουλάχιστον Μοσχοφίλερο και για το υπόλοιπο Ασπρούδες. Μπορούν να παραχθούν λευκοί οίνοι, ήσυχοι ξηροί με κλασσική λευκή οινοποίηση, ή αφρώδεις ξηροί, ημίξηροι, ημίγλυκοι με την κλασσική μέθοδο ή με τη μέθοδο Charmat

Η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, με πολλά ευρήματα να μαρτυρούν αυτή την παράδοση. Η λατρεία για το Θεό Διόνυσο ήταν έντονη, ενώ σύμφωνα με τη μυθολογία, στο όρος Μαίναλο βρισκόταν η μόνιμη κατοικία του πιστού του ακόλουθου, του Πάνα. Ο όμηρος χαρακτηρίζει την περιοχή πολυάμπελο, ενώ στο κρασί της αναφέρονται ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος.

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, από εδώ προμηθεύονταν κρασί η αγορά της Αθήνας, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα, παράγεται ο πρώτος αφρώδης οίνος της Ελλάδας, από την ποικιλία Μοσχοφίλερο.

Η Μαντινεία, είναι από τα λίγα μέρη της Ελλάδας με έντονες ηπειρωτικές επιρροές στο κλίμα. Είναι δε, από τις πιο ψυχρές αμπελουργικές περιοχές της χώρας, και με τα υψηλότερα επίπεδα βροχόπτωσης. Αυτό, σε συνδυασμό με το υψόμετρο των αμπελώνων που ξεκινά από τα 650 μέτρα, και με την όψιμη φύση του Μοσχοφίλερου, κάνει τον τρύγο στην περιοχή από τους πιο αργούς, της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Ξεκινά στα τέλη του Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται μετά τα μέσα, έως και τα τέλη του Οκτώβρη. Οι παραπάνω συνθήκες, παρατείνουν τη διαδικασία της ωρίμανσης και της εξέλιξης των αρωμάτων. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία πλούσιου αρωματικού μπουκέτου, η  διατήρηση δροσερής οξύτητας και χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα (κατ’ επέκταση αλκοόλ) και της γευστικής κομψότητας.


Εξερευνήστε περισσότερα